Aktualitások

Beszélgetés és előadás a vidéktörténetről Nyíregyházán

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont−NEB Vidéktörténeti Témacsoport vezetője, Ö. Kovács József a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár vendége volt egy beszélgetésen 2015. december 8-án, valamint a Nyíregyházi Főiskolán előadást tartott a jelenkortörténet és vidéki társadalom témakörben.

Alsószintű jelentések a Pécsi Egyházmegyéről – 1950

Kult László főlevéltáros és Bánkuti Gábor jóvoltából doku-tárunkban ízelítőt nyújthatunk egy rendszerszinten keletkeztetett, tipikus irategyüttesből, a pártirányítás központosított és egyirányú, alapvetően utasítások által meghatározott rendszerében különleges jelentőséggel bíró, középszintű párszervekhez beérkezett alsóbb szintű iratokból.

Jelentés

Életinterjú Vértesi Sándornéval

A TörténelemTanárok Egylete 2010-ben a Konrad Adenauer Alapítvány, a Friedrich Ebert Alapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hanns Seidel Alapítvány és a Táncsics Alapítvány támogatásával 24 családtörténeti és életút interjú, valamint 4 kisfilm elkészítésére vállalkozott. A kutatás célja a két világháború közötti magyar társadalomtörténet feltárásának, bemutatásának segítése volt. Módszere a Centropa Alapítvány által kialakított és sikerrel használt életút és családtörténeti interjúzás.

Esküvői kép